
Kun når både drue kvaliteten, vejrforhold og vurdering går op i en højere enhed, bliver høsten fra en årgang officielt deklareret som Vintage af Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto (IVDP). Resultatet er en koncentreret, kraftfuld god portvin, der kan udvikle sig i flasken gennem generationer.
Derfor er Vintage portvin for mange kongen af portvin.
Vintage portvin laves på de klassiske Douro-sorter som Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Amarela og Sousão. I store årgange udviser frugten dyb farve, høj tannin og en syre, der er afgørende for vinens lange liv på flaske.
Nyd din Vintage portvin i store glas, gerne ved ca. 16-18 grader.
Hvad er Vintage portvin?
Vintage-deklarationen handler om omhyggelig kvalitetssikring. Først vurderer huset selv og dernæst kontrollerer IVDP om det er Vintage portvin årgang. Kun de portvine, der har kvaliteten, og som forventes at udvikle sig positivt i flasken gennem årtier, får lov til at bære betegnelsen Vintage Port. En Vintage Port er altså ikke altid en gammel portvin, men udtryk for en særlig høj kvalitet, der kan blive gammel.Tag et kig og find det Vintage portvin tilbud, der passer dig bedst, eller kontakt os, hvis du er på udkig efter en bestemt årgang.
Udvælgelsesprocessen hos huset
Efter høsten gærer vinen kort, forstærkes med druesprit og ligger derefter op til to år på store egetræsfade. I løbet af denne periode smager winemakeren jævnligt på de fade som der formentlig bliver til vintage portvin. Han ser især på farvedybde, tanninstruktur, syre og aromatisk intensitet – og om vinen passer til husets stil. Kun hvis alle faktorer er tilfredsstillende, vil huset at deklarere årgangen som vintage.Godkendelse hos IVDP
Beslutningen er ikke endelig, før Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto (IVDP) i Portugal har godkendt den. Kun hvis vinen består både målinger og panelets smagstest, udstedes det nummererede garanti segl, der senere sættes på flasken.Tapning og bundfald
Reglerne kræver, at en Vintage port tappes senest 30. juli i det tredje kalenderår efter høsten – og altid ufiltreret. Derfor danner den naturligt bundfald under lagringen på flaske, og den bør derfor dekanteres før servering.General eller Single Quinta
I særligt gode årgange (som for eksempel 2011 eller 2017) deklarerer de fleste huse, og man taler om en general declaration. I mere ujævne år vælger enkelte producenter at udgive en Single Quinta Vintage fra deres bedste vingård, mens andre helt dropper vintage produktionen.Flaskelagring – den stille forvandling
Efter aftapning begynder den virkelige modning. De første 5 år er farven oftest næsten sort-violet, duften præget af solbær, brombær, lakrids og kakao, og tanninerne er markante og ungdommelige. Fra 5 til 20 år nærmere farven sig rubinrød og aromaerne udvikler lag af nye smage, mens tanninerne rundes af. Fra 20-40 år bliver en Vintage port granatrød til lys mahogni og får en silkeblød smagsfornemmelse.Servering af Vintage portvin
Fordi en portvin Vintage er ufiltreret, skal flasken stå oprejst mindst et døgn, før den åbnes, så bundfaldet kan samle sig. Hæld langsomt i karaffel, og stop, når sløret bundfald nærmer sig flaskehalsen. Server vinen ved 16-18 °C i rummelige tulipan formet glas, så de komplekse dufte kan udfolde sig.Den serveres ofte sammen med ost, men unge vintage portvine kan også spille elegant sammen med meget andet gastronomi som mørk chokolade, chokoladekage eller langtidsbraiseret kødretter med krydderier. Ældre flasker – hvor sødmen synes mere afdæmpet – kan nydes helt uden tilbehør som et dejligt punktum på aftenen.
Opbevar flaskerne liggende, mørkt og køligt (12-15 °C). En god Vintage kan leve 50-100 år, men mange samlere hælder til, at den bedste Vintage portvin topper efter 25-50 år.