Quinta do Javali 6 x Vintage

Vintage portvin

Vintage Port frigives kun i årgange, hvor kvaliteten er helt i top. Hvert portvinshus foretager sin vurdering to år efter høsten og deklarerer typisk kun to-fire gange i et årti. 

Kun når både drue kvaliteten, vejrforhold og vurdering går op i en højere enhed, bliver høsten fra en årgang officielt deklareret som Vintage af Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto (IVDP). Resultatet er en koncentreret, kraftfuld god portvin, der kan udvikle sig i flasken gennem generationer. 

Derfor er Vintage portvin for mange kongen af portvin.

Vintage portvin laves på de klassiske Douro-sorter som Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Amarela og Sousão. I store årgange udviser frugten dyb farve, høj tannin og en syre, der er afgørende for vinens lange liv på flaske.

Nyd din Vintage portvin i store glas, gerne ved ca. 16-18 grader.

895,00 kr.

  Top klasse portvin

399,00 kr.

  Flot moden

1.150,00 kr.

  Undervurderet årgang

Mærkedage

Croft Vintage 1975

1.495,00 kr.

  Sjælden flaske fra en konge producent

995,00 kr.

  Mester producent

1.395,00 kr.

  Mester producent

550,00 kr.

  Undervurderet årgang

395,00 kr.

  God årgang

1.995,00 kr.

  Fantastisk årgang

995,00 kr.

  TOP Producent

Vintage Portvin

Grahams Vintage 1991

1.095,00 kr.

  MESTER producent

Vintage Portvin

Taylors Vintage 1997

1.195,00 kr.

  Mester producent og årgang

Vintage Portvin

Taylors Vintage 2000

1.095,00 kr.

  KONGE årgang og producent

Vintage Portvin

Cockburn Vintage 1994

895,00 kr.

  Fantastisk årgang

Vintage 1990-1999

Dows Vintage 1991

995,00 kr.

  God producent

1.795,00 kr.

  TOP årgang

395,00 kr.

  Høj kvalitet

395,00 kr.

  Høj kvalitet


Hvad er Vintage portvin?

Vintage-deklarationen handler om omhyggelig kvalitetssikring. Først vurderer huset selv og dernæst kontrollerer IVDP om det er Vintage portvin årgang. Kun de portvine, der har kvaliteten, og som forventes at udvikle sig positivt i flasken gennem årtier, får lov til at bære betegnelsen Vintage Port. En Vintage Port er altså ikke altid en gammel portvin, men udtryk for en særlig høj kvalitet, der kan blive gammel.

Tag et kig og find det Vintage portvin tilbud, der passer dig bedst, eller kontakt os, hvis du er på udkig efter en bestemt årgang.

Udvælgelsesprocessen hos huset

Efter høsten gærer vinen kort, forstærkes med druesprit og ligger derefter op til to år på store egetræsfade. I løbet af denne periode smager winemakeren jævnligt på de fade som der formentlig bliver til vintage portvin. Han ser især på farvedybde, tanninstruktur, syre og aromatisk intensitet – og om vinen passer til husets stil. Kun hvis alle faktorer er tilfredsstillende, vil huset at deklarere årgangen som vintage.

Godkendelse hos IVDP

Beslutningen er ikke endelig, før Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto (IVDP) i Portugal har godkendt den. Kun hvis vinen består både målinger og panelets smagstest, udstedes det nummererede garanti segl, der senere sættes på flasken.

Tapning og bundfald

Reglerne kræver, at en Vintage port tappes senest 30. juli i det tredje kalenderår efter høsten – og altid ufiltreret. Derfor danner den naturligt bundfald under lagringen på flaske, og den bør derfor dekanteres før servering.

General eller Single Quinta

I særligt gode årgange (som for eksempel 2011 eller 2017) deklarerer de fleste huse, og man taler om en general declaration. I mere ujævne år vælger enkelte producenter at udgive en Single Quinta Vintage fra deres bedste vingård, mens andre helt dropper vintage produktionen.

Flaskelagring – den stille forvandling

Efter aftapning begynder den virkelige modning. De første 5 år er farven oftest næsten sort-violet, duften præget af solbær, brombær, lakrids og kakao, og tanninerne er markante og ungdommelige. Fra 5 til 20 år nærmere farven sig rubinrød og aromaerne udvikler lag af nye smage, mens tanninerne rundes af. Fra 20-40 år bliver en Vintage port granatrød til lys mahogni og får en silkeblød smagsfornemmelse.

Servering af Vintage portvin

Fordi en portvin Vintage er ufiltreret, skal flasken stå oprejst mindst et døgn, før den åbnes, så bundfaldet kan samle sig. Hæld langsomt i karaffel, og stop, når sløret bundfald nærmer sig flaskehalsen. Server vinen ved 16-18 °C i rummelige tulipan formet glas, så de komplekse dufte kan udfolde sig.

Den serveres ofte sammen med ost, men unge vintage portvine kan også spille elegant sammen med meget andet gastronomi som mørk chokolade, chokoladekage eller langtidsbraiseret kødretter med krydderier. Ældre flasker – hvor sødmen synes mere afdæmpet – kan nydes helt uden tilbehør som et dejligt punktum på aftenen.

Opbevar flaskerne liggende, mørkt og køligt (12-15 °C). En god Vintage kan leve 50-100 år, men mange samlere hælder til, at den bedste Vintage portvin topper efter 25-50 år.

Stort udvalg af Vintage portvin

Kombinationen af sjældenhed og lang holdbarhed giver en stigende efterspørgsel på de bedste årgange af Vintage portvin. Gode årgange er eksempelvis: 1963, 1966, 1970, 1977, 1985, 1994, 2011, 2016 og 2017. Vi har samlet stort udvalg af Vintage portvine og hos os finder du både Vintage portvine fra 19070’erne, 1980’erne, 1990’erne, 00’erne samt flere fra 2010-2015 og 2016-2022.