DRUER

Røde druer

Touriga Nacional
Touriga Nacional er en tyk skindet drue, og dets skind er rig på farve og tanniner, der giver fremragende struktur. Men den har også vidunderlig intens smag, samtidig med blomster og frugtagtig modne solbær, hindbær med komplekse hints også af urter og lakrids. DAO og Douro regioner hævder begge at være oprindelsen af denne fine drue. Resten af verden er begyndt at få øjnene op til dens kvalitet. Giver lille høst udbytte ca. 0,8-1,0 kg pr.stok

Touriga Franca
Dette er en af de strukturelle søjler i røde Douro blandinger, og også en af de fem officielt anbefalede druer til portvin. Det er den mest plantede drue i Douro, som i øjeblikket tegner sig for omkring en femtedel af den samlede vindyrkningsareal. Touriga Franca giver meget farve og tætte men elegante vine med rigelige brombær frugt og blomsteragtige noter (roser, vilde blomster …) og fast, men fløjlsbløde tanniner, der bidrager til den aldrende potentiale blandinger – det er ofte blandet med Tinta Roriz og Touriga Nacional. Touriga Franca har stor modstand mod skadedyr og sygdomme. Høst udbytte er ca. 1,8-2,0 kg. pr. vinstok. Også kendt som Touriga Francesa

Tinta Roriz
Tinta Roriz er en drue som bliver brugt meget flittigt til portvin. Druen ses også som værende god til rødvin, hvor du både finder druen ”alene” men også som blend, med andre druetyper. Typisk finder du peber og vanilie i smagen. Stort høstudbytte, ca. 2,5 kg. pr. stok. Også kendt som Tinta Aragonesa og Tempranillo

Tinta Amarela
Tinta Amarela eller Trincadeira er en drue, der er almindelig anvendt i Portvin produktion. Det druen er kendt for er sin mørke farve. Dens anvendelse i Douro-regionen har været stigende i de senere år. Druen er modtagelig for råd og trives bedst i tørre, varme klimaer. Det er en af de mest plantede druesorter i Portugal. Det er den ældste og mest plantede druesort i Alentejo-regionen, hvor det kaldes Trincadeira. Vinen har en tendens til at være fyldig og rig, med aroma af brombær, urter og blomster.

Tinta Barroca
Dette er en af de mest almindelige druetyper i Douro, og en af de fem officielt anbefalede sorter til portvin. Du vil sjældent møde den som en enkelt sort, men det er en del af de fleste røde Douro blandinger, der bidrager mørk farve uden for meget tannin. Takket være sit mørke, men tynde skind, giver den masser af frugt, som bla., kirsebær. Tinta Barroca er rig på sukker og potentiel alkohol, og det er en pålidelig druetyper, med god resistens over for skadedyr og sygdomme. Men det klarer dårligt i ekstrem varme det gør at den pludselig bliver overmoden og hurtigt kan formerer sig til rosiner på vinstokken. Giver højt udbytte, ca. 2,2-2,4 kg. pr.stok. Også kendt som Tinta Grossa

Tinta Cao
I Dão regionen er denne drue forholdsvis ny men i Douro det går tilbage til det 18. århundrede, og er nu en af de fem officielt anbefalede druer. Dens kvalitet er tydeligt i den perfekte balance mellem tanniner, syre og sukker, men modne kvalitet af sine tanniner, og dens rige farver. Den er ofte blandet med Touriga Nacional og Tinta Roriz. Den tætte, tykke skind af Tinto CAO druer ikke kun give rige tanniner og farve, de giver også beskyttelse mod mug og råd. Så hvad er dens problemer? Den er sent modnet og producerer utroligt lavt udbytte, så lavt som at være urentabelt. Giver ca. 1,5 kg. pr.stok

Sausao
Sousao er portugisisk drue, der bruges i produktionen af portvin, og med oprindelse i Minho regionerne. Druen er kendt for den dybe farve den producerer samt en tung smag. Saosao er også plantet i andre af Portugals vinregioner, samt lande som Australien, Californien og Sydafrika.

Rufete

Denne drue er ikke så kendt i Douro, måske fordi den er meget svært at arbejde med. Den modner meget sent, og er derfor mere udsat for meldug. Den sene modning gør, at den nogle år ikke bliver moden før efterårs regnen sætter ind, og må derfor kasseres. Når modningen lykkedes, er kvaliteten og smagen fantastisk.

Bastardo
Bastardo er en gammel drue med oprindelse i det østlige Frankrig. Den er dyrket i små mængder i mange dele af Vesteuropa.; De største plantager er i dag plantet i Portugal, hvor mest berømt det anvendes i portvin. Den giver dybt kirsebær rødvine med høj alkohol og smag af røde bær frugter. Er også kendt under navnet Trousseau og Trousseau Noir (Frankrig).

HVIDE druer

Malvasia Fina
Malvasia Fina er populær i Portugal, især Douro, Dão og Beira Interior, den er også plantet i Távora-Varosa og Lisboa regioner. Malvasia Fina vine er subtile, ikke særlig intens, rimeligt frisk og moderat komplekse. Du kan opdage en antydning af bivoks og muskatnød, og vinen kan forekomme let røget, selv om det ikke har været lagret i træ. Generelt anvendes til blanding, det bidrager også til basen blandinger til mousserende vin i køligere områder og / eller når høstes tidligt, for eksempel i Távora-Varosa og Lamego. Malvasia Fina er moderat udsat for råd, mug og udbyttet er derfor yderst variabelt.

Gouveio
Denne Douro drue er nu plantet tværs af Portugal og er for nylig blevet særlig populær i Alentejo. Den producerer friske, livlige vine med god syre, masser af krop og friske citrus aroma, sammen med noter af fersken og anis, og dejlige balance. I årevis var det kendt som Verdelho i Douro, som førte til forvirring, da Gouveio har intet at gøre med Verdelho Madeira. Det modner ganske tidligt, hvilket giver forholdsvis høje udbytter af mellemstore, tætpakkede klaser af små, gulgrønne druer, og sårbare, hvis regnen skulle falde omkring høst.

Viosinho
Visinho druen overlever for det meste spredt her og der i de gamle blandede hvide vinmarker i Douro. Traditionelt har Viosinho været en upopulær sort hos avlere på grund af dens meget lave udbytter. Det er først for nylig, at vinproducenter har indset, hvilken skat er det, som en komponent i portvin og i hvide Douro blandinger. Den giver fyldige men friske, duftende, velafbalancerede vine. Visinho har det bedst i varme, solrigt klima. Klaserne og druerne er små og tidlige modning.

Arinto
Dette er en alsidig drue, der dyrkes i de fleste af Portugals vinregioner. I Vinho Verde går den under navnet Pedernã. Den giver levende vine med livlig, forfriskende syrlighed, ofte med en mineralsk kvalitet, sammen med blide smag minder om æble, lime og citron. Arinto-baserede vine kan holde godt, men er også lækre unge. Fordi det holder syreindholdet selv i varme klimaer, er Arinto ofte tilsat andre lavere syre hvide druer til forbedring blandinger – især i den varme Alentejo og Ribatejo. Dens gode syreindhold gør det også en stor ingrediens for mousserende vine. Arinto s mellemstore klaser er tæt pakket med små druer.

Rabigato
Rabigato bliver plantet i hele Douro dette er en af Douro bedste hvide druer, der bidrager lyse, forfriskende syreindhold til hvide blandinger. Rabigato bliver sjældent vinificeret som en enkelt sort, og dens aroma minder om akacie og orangeblomst, med vegetabilske noter og et stærkt mineral karakter, fuld krop og god syre struktur. Bundterne er mellemstore, druerne små og grønligt-gul farve.

 

Fernão Pires

Denne drue er ikke så udbredt, i Douro, men alligevel kendt i hele Portugal. I smagen minder den om Muscat, og typiske dufte er lime og rose. Vine produceret på denne drue er ofte krydret og aromatiske i smagen, ofte med delikate eksotiske frugtagtige noter.