
Ruby portvin er produceret af røde/blå druer. Det er typisk Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Amarela og Sausao som benyttes til produktion af Ruby portvine.
Ruby er en ung portvin med typisk 2-3 år på bagen. Det er den yngste portvin i Ruby port familien, og også den mest ”lette” når du sammenligner med sine store brødre som Ruby Reserve, LBV og Vintage.
Ruby portvin er en NV portvin (Non Vintage) der ingen aldersbetegnelse har i form af årstal eller fx 10 års.
Ruby port er rigtige gode at matche med forskellige kødretter, lette til mellem krydret, oste og tapas. Nyd din Ruby portvin af store glas, gerne ved 16-18 grader.
Ruby Portvin / Ruby Port Reserve
Gaveide til en du holder af
Egen import af Portvin
Egen import - Vidunderlig og velsmagende.
Ruby Portvin / Ruby Port Reserve
Egen import - Fantastisk blød i smagen.
Hvad er Ruby Portvin? - Den unge Ruby portvin
Ruby Portvin er en af de mest populære og tilgængelige typer portvin. Den er kendetegnet ved sin dybe røde farve, livlige frugtighed og forholdsvist unge alder sammenlignet med andre portvinstyper som Tawny Portvin eller Vintage Port.
Ruby Port er en vintype inden for kategorien Portvin, som fremstilles i Douro-regionen i det nordlige Portugal. Portvin er kendetegnet ved at være en forstærket vin (“fortified wine”), hvilket vil sige, at man under gæringen tilsætter druesprit (aguardente). Formålet er at stoppe gæringen, bevare en del af druernes naturlige sukker og samtidig øge alkoholstyrken til typisk omkring 19-20% vol.
Ruby Port gennemgår, som navnet antyder, en relativt kort lagring, normalt på store træfade, cementtanke eller rustfri ståltanke. Formålet med at bruge større beholdere er at minimere iltning (oxidation) og dermed bevare vinens dybe, rubinrøde farve og friske frugtighed.
Portvin Tawny eller Ruby
Lagringen af en Ruby Portvin varer typisk 2-3 år (nogle gange op til 6 år for visse “Reserve Ruby”-udgaver), hvilket er kortere end fx Tawny Port med alder, der kan lagre i årtier på mindre fade og derved få en ravgylden farve og mere oxidative noter.Resultatet er en vin med en intens rød farve, friske aromaer af røde bær (kirsebær, brombær, solbær), medium tannin og en markant sødme.
Ruby Port dækker over flere kvalitetsniveauer. Standard Ruby er generelt den yngste og mest tilgængelige type, mens “Reserve Ruby” eller “Ruby Reserva” er en kategori, hvor vinen har lagret en smule længere og ofte kommer fra lidt bedre drue kvalitet
Smag og karakter
I Ruby Portvin vil du ofte finde kraftige noter af røde frugter som brombær, solbær og blommer. Tanninen er til stede, men blødgjort af den høje restsukker og alkohol.Denne type portvin er generelt mere ligetil og ukompliceret end de ældre og mere komplekse Tawny- og Vintage-varianter. Den friskere stil og sødme gør den let at drikke og kombinerer godt med desserter, mørk chokolade, ost eller som en hyggelig “efter-middag”-vin.
Servering og opbevaring
Ruby Portvin nydes bedst let afkølet (omkring 16-18 °C), men den kan også serveres ved stuetemperatur. Når en flaske Ruby Port først er åbnet, holder den sig normalt velsmagende i cirka 2-4 uger, afhængig af opbevaringsforhold.Det er bedst at opbevare flasken køligt og mørkt med proppen forsvarligt sat i. Den forstærkede karakter gør den mere modstandsdygtig over for iltning end almindelig vin, men den vil alligevel gradvist miste aroma over tid.
Cocktails med Ruby Portvin og alternative serveringsformer
Udover at nyde en Ruby rent eller til desserter, kan Ruby Port også anvendes i cocktails som eksempelvis en klassisk “Ruby Royale” (Ruby Port med mousserende vin). Eller “Ruby/Ginger” - Ginger beer og portvin passer godt sammen. Bland 2 dele ruby port, 2 dele ginger beer og en del appelsinsaft (kan eventuelt være appelsin juice). Bland det godt rundt – Serveres køligt, gerne med en isterning.Den er ligeledes velegnet til saucer og til at reducere med krydderier til vildtretter eller rødt kød.
Ruby Portvin er et godt valg for både nye og erfarne portvinsnydere, der ønsker en sød, men stadig struktureret smagsoplevelse fra den historisk rige Dourodal.