Niepoort LBV 1990

Niepoort LBV 1990

 

Det gamle hæderkronede brand fra Holland, Niepoort har for alvor sat sig markant på tronen for moden LBV. I de senere år har der været en stigende efterspørgsel på LBV med alder, og med god grund. Tidligere lød det at en LBV skulle drikkes inden de 10ende år fra høst året. Men heldigvis har vi fået overbevist mange om at LBV med alder kan være riglig lækkert, uden at koste en bondegård.

Men…..Der er visse elementer som skal være opfyldt for at oplevelsen bliver helt i TOP. En flaske Late Bottled Vintage (LBV) bliver som udgangspunkt ikke en super portvinsoplevelse bare fordi den er gammel. Men hvis den er produceret som ufiltreret, er du kommet et stykke længere mod en god portvinsoplevelse. Hvilken producent er også afgørende for hvordan kvaliteten er efter 20-30 og 40 år.

Jeg har ret gode erfaringer med ufiltreret LBV fra Niepoort, Warre, Noval og Taylors. Hvis du nykøber LBV for at ligge tilside og nyde om mange år, skal du kende producentens kvalitet. Niepoort og Warre er igen gode miligheder, og af nyere brands på markedet kan nævnes Quinta do Javali, Quinta do Crasto og Quevedo tegner også ret godt.

Ud over de nævnte brander findes mange flere.

 

Nååå nu til smagenoter på denne Niepoort LBV 1990

Farven var fin ældet, let brunlig.

Duften sad lige i skabet, let krydderier, kanel, og “kage”

Smagen er utrolig komplex, faktisk kunne den nent narre flere ved en blind smagning for at være en vintage. Måske var kvaliteten også af vintage kvalitet, da den blev flasket. Sødmen er behagelig og står flot den den afstemte syre, alt er i balance, indne skævheder. eftersmagen er blød, og virkelig lang. Den hænder flot fast i mundhulen og giver smil på læben 🙂

Inden jeg smagte denne portvin, blev den dekanteret og fik ca. 1-1,5 time på karaffel inden  smagning. Og blev serveret ved ca 16 grader.

Læs mere om Niepoort

Samlet vurdering er 10 stjerner

Prisen er 950 kr. Køb den her

Smagt 2/21 – AC Portvinsoplevelser.dk