Niepoort LBV 1990

Niepoort LBV 1990

Det gamle hæderkronede brand fra Holland, Niepoort har for alvor sat sig markant på tronen for moden LBV. I de senere år har der været en stigende efterspørgsel på LBV med alder, og med god grund. Tidligere lød det at en LBV skulle drikkes inden det 10ende år fra høståret. Men heldigvis har vi fået overbevist mange om at LBV med alder kan være rigtig lækkert, uden at koste en bondegård.

Men…..der er visse elementer som skal være opfyldt for at oplevelsen bliver helt i TOP. En flaske Late Bottled Vintage (LBV) bliver som udgangspunkt ikke en super portvinsoplevelse bare fordi den er gammel. Men hvis den er produceret som ufiltreret, er du kommet et stykke længere mod en god portvinsoplevelse. Hvilken producent det er, er også afgørende for hvordan kvaliteten er efter 20-30 og 40 år.

Jeg har ret gode erfaringer med ufiltreret LBV fra Niepoort, Warre, Noval og Taylors. Hvis du nykøber LBV for at ligge til side og nyde om mange år, skal du kende producentens kvalitet. Niepoort og Warre er igen gode muligheder, og af nyere brands på markedet kan nævnes Quinta do Javali, Quinta do Crasto og Quevedo der også tegner ret godt.

Ud over de nævnte brands findes mange flere.

Smagenoterne:

Nååå nu til smagenoter på denne Niepoort LBV 1990

Farven var fin ældet, let brunlig.

Duften sad lige i skabet, let krydderier, kanel, og “kage”

Smagen er utrolig kompleks, faktisk kunne den nemt narre flere ved en blindsmagning for at være en vintage. Måske var kvaliteten også af vintagekvalitet, da den blev flasket. Sødmen er behagelig og står flot. Den den afstemte syre, alt er i balance, ingen skævheder, eftersmagen er blød, og virkelig lang. Den hænger flot fast i mundhulen og giver smil på læben 🙂

Inden jeg smagte denne portvin, blev den dekanteret og fik ca. 1-1,5 time på karaffel. Og så blev den serveret ved ca. 16 grader.

Læs mere om Niepoort

Samlet vurdering er 10 stjerner

Prisen er 950 kr. Køb den her

Smagt 2/21 – AC Portvinsoplevelser.dk

Køb Niepoort LBV 1990 her Se flere portvine fra Niepoort