Gonzalez Byass “Roriz” vintage 1920

Gonzalez  Byass “Roriz” vintage 1920

Denne uge har jeg smagt lidt af en sjældenhed, efter at have undersøgt informationer om vinen, måtte jeg erkende at det var ret begrænset med info. Alvaro van Zeller kunne fortælle at Quinta do Roriz var ejet af hans far`s fætter, men solgte den til Symington i 2009. Gonzalez Byass blev grundlagt i Spanien i 1835, som Sherry producenter, og kom til Porto i 1895.

Vinen som jeg smagte sammen med marketing manager Gustavo Devesas fra Symington, blev dekanteret og fik 2 timers luft. Vi kunne dog ikke holde fingerne fra den, så da vi hældte den på karaffel måtte vi lige smage på de gyldne dråber.

Når man skal smage en så gammel vin er der naturligvis en risiko for at vinen er gået over eller der er fejl på. Men denne vin var perfekt, proppen var naturligvis mørnet, en del depot i flasken, som sad fast (heldigvis).

Farven var meget lys brun, karamel farvet, over i gul. Duften som bestemt udviklede sig til det bedre fra første duft, og igennem de 4 timer som vi nød vinen, var urtolig enkel og fin. En utrolig delikat duft af brændt sukker, brun farin, lidt appelsin, kanel og kaffe. Smagen var næsten den samme som duften, dog med lidt karamel og fine krydderier som spillede godt mod den markante sødme. Der var en fin lille syre, og var i god balance. mellem lang til lang eftersmag, som bare blev hængende i munden…. Ummmmm.

Prisen er ukendt

Samlet vurdering 9 stjerner.

Smagt 11/2012 – AC Portvinsoplevelser.dk

DSC_0013