Røde


facebooktwittergoogle_plusmail

Touriga Nacional

Touriga Nacional er en tyk skindet drue, og dets skind er rig på farve og tanniner, der giver fremragende struktur. Men den har også vidunderlig intens smag, samtidig med blomster og frugtagtig modne solbær, hindbær med komplekse hints også af urter og lakrids. DAO og Douro regioner hævder begge at være oprindelsen af denne fine drue. Resten af verden er begyndt at få øjnene op til dens kvalitet. Giver lille høst udbytte ca. 0,8-1,0 kg pr.stok

Touriga Franca

Dette er en af de strukturelle søjler i røde Douro blandinger, og også en af de fem officielt anbefalede druer til portvin. Det er den mest plantede drue i Douro, som i øjeblikket tegner sig for omkring en femtedel af den samlede vindyrkningsareal. Touriga Franca giver meget farve og tætte men elegante vine med rigelige brombær frugt og blomsteragtige noter (roser, vilde blomster …) og fast, men fløjlsbløde tanniner, der bidrager til den aldrende potentiale blandinger – det er ofte blandet med Tinta Roriz og Touriga Nacional. Touriga Franca har stor modstand mod skadedyr og sygdomme. Høst udbytte er ca. 1,8-2,0 kg. pr. vinstok

Også kendt som Touriga Francesa

Tinta Roriz

Tinta Roriz er en drue som bliver brugt meget flittigt til portvin. Druen ses også som værende god til rødvin, hvor du både finder druen ”alene” men også som blend, med andre druetyper. Typisk finder du peber og vanilie i smagen.

Stort høstudbytte, ca. 2,5 kg. pr. stok

Også kendt som Tinta Aragonesa og Tempranillo

Tinta Amarela

Tinta Amarela eller Trincadeira er en drue, der er almindelig anvendt i Portvin produktion. Det druen er kendt for er sin mørke farve. Dens anvendelse i Douro-regionen har været stigende i de senere år. Druen er modtagelig for råd og trives bedst i tørre, varme klimaer. Det er en af de mest plantede druesorter i Portugal. Det er den ældste og mest plantede druesort i Alentejo-regionen, hvor det kaldes Trincadeira. Vinen har en tendens til at være fyldig og rig, med aroma af brombær, urter og blomster.

Tinta Barroca

Dette er en af de mest almindelige druetyper i Douro, og en af de fem officielt anbefalede sorter til portvin. Du vil sjældent møde den som en enkelt sort, men det er en del af de fleste røde Douro blandinger, der bidrager mørk farve uden for meget tannin. Takket være sit mørke, men tynde skind, giver den masser af frugt, som bla., kirsebær. Tinta Barroca er rig på sukker og potentiel alkohol, og det er en pålidelig druetyper, med god resistens over for skadedyr og sygdomme. Men det klarer dårligt i ekstrem varme det gør at den pludselig bliver overmoden og hurtigt kan formerer sig til rosiner på vinstokken. Giver højt udbytte, ca. 2,2-2,4 kg. pr.stok

Også kendt som Tinta Grossa

Tinta Cao

I Dão regionen er denne drue forholdsvis ny men i Douro det går tilbage til det 18. århundrede, og er nu en af de fem officielt anbefalede druer. Dens kvalitet er tydeligt i den perfekte balance mellem tanniner, syre og sukker, men modne kvalitet af sine tanniner, og dens rige farver. Den er ofte blandet med Touriga Nacional og Tinta Roriz. Den tætte, tykke skind af Tinto CAO druer ikke kun give rige tanniner og farve, de giver også beskyttelse mod mug og råd. Så hvad er dens problemer? Den er sent modnet og producerer utroligt lavt udbytte, så lavt som at være urentabelt. Giver ca. 1,5 kg. pr.stok

Sausao

Sousao er portugisisk drue, der bruges i produktionen af portvin, og med oprindelse i Minho regionerne. Druen er kendt for den dybe farve den producerer samt en tung smag. Saosao er også plantet i andre af Portugals vinregioner, samt lande som Australien, Californien og Sydafrika.

Bastardo

Bastardo er en gammel drue med oprindelse i det østlige Frankrig. Den er dyrket i små mængder i mange dele af Vesteuropa.; De største plantager er i dag plantet i Portugal, hvor mest berømt det anvendes i portvin. Den giver dybt kirsebær rødvine med høj alkohol og smag af røde bær frugter. Er også kendt under navnet Trousseau og Trousseau Noir (Frankrig).


 

Læs også om den hvide drue

facebooktwittergoogle_plusmail