Rejser


Facebooktwittergoogle_plusmail

Nu har du muligheden for at opleve den unikke og flotte natur i nordportugal.
Du kommer til at bo på Quintaer, og møde winemakere.
Ta med på den næste portvinsrejse.

Du har måske gået og drømt om en tur til det dejlige Nordportugal. Overnatte på, og besøge Quintaer,
møde winemakere, sejle på Doruo floden, og mange andre ting.

Ideen er at jeg er primus motor, for at arrangere en portvinsrejse. Du rejser sammen med mig, i privat
regi, vi planlægger turen sammen – du skal bare møde op og få dit livs portvinsoplevelse. Det er da nemt.
Jeg gør opmærksom på at portvinsoplevelser.dk ikke er et rejseselskab. Men blot en kontakt til at opleve
de “rigtige” steder i Douro/Porto området.

Kontakt mig på følgende mail hvis du ønsker mere information om næste portvinsrejse. Info@portvinsoplevelser.dk


Marianne og Torben fra Køge, var med på portvinstur i 2014 udtaler følgende:

Hej Anders!
Vi vil takke dig mange gange for en fantastisk portvinsoplevelse og tur. Sikke en masse vi fik smagt og ikke mindst lært om de dejlige druer og dråber.
Rigtig god mad og vine. Smuk natur og vingård.
Godt gået Anders og meget hyggeligt.
Mange kærlige hilsner fra
Marianne & Torben Carlsen


Peter Skov fra Stouby, var med på portvinstur i 2013 udtaler følgende:

Super rejsebeskrivelse du har lagt på din hjemmeside, og sikke da en masse herligheder vi fik smagt. Det var en super tur, på alle måder, så gentag gerne….


Kurt og Kirsten fra Herfølge, var med på portvinstur i 2011, udtaler følgende:

Kirsten og jeg havde en inspirerene og lærerig tur til “portvinens mekka”. .
De første dage på turen, havde vi mange spændende oplevelser ved besøg hos lokale vinbønder og besøg i vinmarkerne . Vi fik gode anvisninger og fortællinger omkring druernes dyrkning og pasning og om produktion af vin. Der var desuden lærerige besøg i vinkældrene og smagning af forskillige portvinstyper – i flere tilfælde direkte fra fadene. Der blev taget rigtig godt imod os på de lokale vingårde og der blev ikke sparet på vinen til vinsmagningerne. Vingården vi boede på var meget smuk og hyggelig.
En stor oplevelse var også dagene i Gaia og Porto hvor vi fik et godt indblik i handlen med vinene og vi fik spændende rundvisninger på imponerende vinhuse.
Vi er selv danske producenter af bla. rød, hvid og hedvin , og var derfor meget spændt på om turen kunne give os yderligere viden. Denne forventning kunne turen helt leve op til, og det var en meget lærerig oplevelse for os , som vi meget vel kunne finde på at gentage.


 

Portvinstur Juni 2014

Dag 1
Vækkeuret ringer kl. meget tidligt, der står et 3 tal på uret. Men med tankerne om hvad ugen vil bringe, kommer jeg hurtigt op. Flyet afgår kl. 06.35 og vi mødes i lufthavnen kl. 05. Vi lander kl. 10.40 lokal tid i Porto og tager en taxi til Hotel Mercure, der ligger i den gamle bydel i Porto på Parca de Batalha. Hurtigt får vi stilt kufferterne og kommer ned til floden og finder en restaurant . Ikke det vilde mad, men en stor øl gør godt. Efter frokosten går turen til Portvins instituttet (IVDP) og med et glas portvin går det fint. Derefter går vi lidt ned af gaden og besøger Palacido do Bolsa, en rigtig flot bygning med masser af sjæl og karisma. Palacido do Bolsa er der hvor portvins instituttet holder deres “fest”, og optagelse af brødre i portvins logen. Det er også mulige at leje bygningen til andre formål, som eks. bryllup. Klokken er efterhånden blevet 16, og portvins baren Vinalogia åbner. Det er ikke første gang vi besøger Vinalogia, og vi ved der er nogle “sjove” portvine vi skal smage på. Vi smager bla. Quinta das Lamelas 40 års tawny, S. Leonardo 30 og 40 års tawny og Niepoort colheita 1979. Da vi sidder i baren bliver vi spurgt om den journalist som er ved at lave en artikel om Vinalogia, må tage nogle billeder af os. Ingen problemer der, vi sidder bare og nyder et godt glas portvin og snakker. Journalisten er fra Frankrig, og koblingen er at ejeren er franskmand. Så nu bliver Portvinsoplevelser også kendt i Frankrig 🙂
Aftenen slutter med dinner på Vinhas d Alho – læs min anmeldelse under “restauranter”.

Portvinsinstituttet

Portvinsinstituttet

Portvinsbaren Vinalogia

Portvinsbaren Vinalogia

 

 

 

 

 

 

 

 

DAG 2

Efter en god og lang nats søvn er vi klar til at gå i krig med portvinen for alvor. første smagning er allerede kl. 11.00. Det er med Jose Esmeriz der er agent for mærket “DR”. Vi mødes uden for hotellet og tager en taxi ned til vandet, hvor Jose har arrangeret en smagning på “Peters” sportsbar. Vi smager hele serien fra alm tawny og 10-20-30 og 40 års tawny. Hold da op, hvor er det god portvin. Virkelig lækkert og velsmagende på alle måder. Det bliver hurtigt en god formiddag sammen med Jose, og hans kone og datter, virkelig søde mennesker.
Frokosten tager vi på en tapas bar i yderområdet af Porto. Det en et slags center kun med restauranter, og der er MANGE. Grunder til vi tager herud, et at ejeren af Quinta das Lamellas som vi mødre dagen før på Vinalogia ejer en af de restauranter, så den skulle vi jo prøve. Vi slutter frokosten med god chokolade og lækker Ferreira 10 års White.
Nu er vi klar til mere portvin, og det er hos vores gode ven Alvaro van Zeller og lækkerier fra Maynards. Vi er meget spændte på hvad han har fundet frem af sjove vine denne gang, og vi bliver ikke skuffet. Der er gode og sjove nyheder som bla. White 2004, LBV 2010, colheita 2003, 1989, 1974 og 1934. Som lidt extra har Alvaro været i egen kælder og fundet lidt Noval fra 1942, og 2 andre flasker som desværre ikke kunne drikkes. Så går turen til Alvaro`s kælder, og denne gang er det VIRKELIG en oplevelse. Vi bliver alle udstyret med en magnum flaske, og værsgo. Nu er det op til hver enkel at vælge et fad, hvor vi kan tappe en flaske til egen ejendom… VILDT. Der bliver tappet til den store guldmedalje, både 1939,1947,1963,1974 og 2003. Selvfølgelig mod betaling, men for pokker – at få denne mulighed, det er da vildt.
Efter smagningen kører vi alle, incl. Alvaro ud og spiser og hygger. Den ene taxi bliver da lige fuppet for 6 eur, da chaufføren vælger at kører en lille omvej og sætte os af et helt andet sted, end der hvor vi skulle hen 🙁 men det ødelægger ikke aftenen.

 

Maynards lodge

Maynards lodge

Noval 1942

Noval 1942

Alvaro og Peter

Alvaro og Peter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DAG 3

Vi starter tidligt med at pakke vores kufferter og forlader hotel Mercure i den gamle bydel. Vores opbevarings sted for kufferterne er nok det fedeste i hele Portugal, nemlig Grahams lodge. Så er der gåtur til Cockburn`s lodge, og hurtigt efter kommer marketing manager fra Symington, Gustavo Devasas. Herligt gensyn både med Gustavo og Cockburns lodge. Der bliver tegnet og fortalt en del og tidsplanen bliver hurtigt til ca. tider. Men en hyggelig smagning og derefter kigger vi ned i bødker værkstedet hvor der er gang i renovering af de gamle fade.
Derefter går vi tilbage til Grahams lodge og endnu en tur med efterfølgende smagning i biblioteket. Her smager vi bla. The tawny, 10, 20, 30 og 40 års tawny og slutter smagningen af med Grahams single harvest 1969. Forkosten indtager vi på restaurant Vinum, og efter 3 retter incl. vine, er vi nu 2 timer efter tidsplanen. Jeg henter vores udlejningsbil og pakker den med masser af portvin, afsted det går mod dalen, alle er i højt humør – det tror da pokker når der bliver skålet i Dalva golden colheita 1971. Da tidsplanen jo ER overskredet bliver vores besøg på Grahams Quinta dos Malvedos noget kortere end planlagt. Men dejligt at være tilbage og nyde de gamle fade og udsigten ud over Dourofloden.
Næste stop er Dow`s Quinta do Bomfim, der ligger i Pinhao, hvor vi både skal spise og sove. Det blev til en rigtig dejlig aften, dog meget trætte, med masser af grin, godt humør og lækker mad og vin, bla. Grahams single harvest tawny 1982.

 

Malvedos

Malvedos

Vineriet på Malvedos

Vineriet på Malvedos

MUMS

MUMS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DAG 4

Hvis man er lidt trist til mode, så hjælper det meget at vågne op til den friske Douro dug og morgen sol. Morgenmaden blev indtaget på terrassen og bagefter gik vi en varm morgen tur i markerne på Bonfim. Vi pakker den hvide Mercedes Vito og begynder at kører mod Quinta do Vesivio, det er en køretur på lidt over en time, men det hele værd. Vi lander på Vesuvio lidt over middag, og bliver vist rundt i det gamle hus, en legendarisk perle i Dourodalen. Quinta do Vesuvio kan dateres tilbage til år 1565. Og det er bla. Dona Antonia Ferreira der var datiden storspiller i Dourodalen, hvor hun ejede over 20 vingårde, som har sat sine præg på både Vesuvio og Dourodalen. Jeg må knibe mig selv i armen…. tænk jeg virkelig står her på Vesuvio, og jeg skal tilmed overnatter her også. Det er normalt helt lukket land for “alm” turister, og kun få personer bliver inviteret til Vesuvio.
Frokosten bliver indtaget på terrassen, hvor udsigten ikke kan blive meget bedre, et skønt syn over floden og over til DOW`s Quinta Senhora da Ribeira. Efter frokosten er det tid til opdagelse, så vi går ned til floden hvor en lille båd venter på os. Vi sejler (og sveder i de 37 grader) over til S.da Riberia og bliver vist rundt.
Tilbage på Vesuvio står den nu på rundvisning i vineriet og smagning, en smagning med de 4 quintaèr som vi har besøgt de sidste 2 dage, Malvedos, Bomfim, Ribeira og Vesuvio + Cavadinha alle portvine fra 2001 og alle single quinta. Derudover smager vi Malvedos 1998, 1999, 2004 og 2006, Senhora da Ribeira smager vi i følgende årgange:1998, 2001, 2005, 2008 og den helt friske 2012, der ikke er blevet frigivet på dette tidspunkt.
Så går turen i Land Rover op på toppen af Vesuvio`s marker, for nogle af deltagerne deres LIVS værste tur, men sådan er det at kører i Dourodalen.
SMUK SMUK udsigt, med port`n tonic i glasset. Vi slutter den herlige dag med lækker dinner og bestemt lækker vin på terrassen, hvor vi bla. smager Quinta do Vesuvio colheita 1992 Muuuums.

Quinta do Vesuvio

Quinta do Vesuvio

Dow`s lækkerier

Dow`s lækkerier

På toppen af Vesuvio

På toppen af Vesuvio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DAG 5

Fedt, at vågne op på Quinta do Vesuvio, og kigge ud på den helt rolige Douroflod. Solen og fuglene var allerede stået op, og langsomt kommer der liv i de andre deltagere. Lidt trist at vi skal pakke og kører videre i dag, men sådan er livet, vi NØD det i hvert fald. Planlagt afgang kl. 10.00 men den bliver lige udsat, da Dominic Symington melder sin ankomst lidt over kl. 11.00. Et dejligt gensyn og selvfølgelig skal vi da lige have en port. En meget venlig deltager havde medbragt en Portvin fra 1872, og Dominic kunne fortælle lidt om hvor markerne til denne vin lå. Nååå vi får pakket og triller afsted til nye oplevelser. Frokosten tager vi på den lokale restaurant i Sao Joao da Pesqueira, og ved 14 tiden er vi fremme ved næste quinta. Quinta do Tedo som ligger på vejen fra Pinhao mod Regua. Dejligt at se og snakke med winemakeren Jorge Alves igen. Med en rundtur og smagning i kælderen gik eftermiddagen godt. Vi smagte bla. Single grape colheita
(Touriga Nacional) og “alm” colheita + 10 og 20 års tawny, LBV 2001 og vintage 2003. NU kunne vi ikke vente længere så en tur i poolen og en super bock (øl) på kanten, var forfriskende. Aftensmaden indtog vi på Toca da Raposo
(læs anmeldelsen under restauranter)
Trætte efter endnu en lang og meget oplevelsesrig dag finder vi hurtigt vores senge, efter vi igen er tilbage på Tedo.

Quinta do Tedo

Quinta do Tedo

Jorge Alves deler sin viden

Jorge Alves deler sin viden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DAG 6

Dagen starter med en veldækket morgenbord i køkkenet på Quinta do Tedo. Vi er helt alene på Tedo, ingen andre turister. Udsigten fra gårdspladsen i morgen disen er fantastisk. Ved 10 tiden kører vi afsted mod Pinhao, vi gør dog et lille holdt ved den danske vingård, Quinta do Pego, et kort med dejligt gensyn. Filipe har pakket en madkurv til os samt en køletaske med både øl og hvidvin. Ved havnen i Pinhao finder vi vores båd, der er lejet i 2 timer. Denne gang sejler vi mod Regua, i stedet for den “normale” tur mod Tua. Det er meget varmt og de kolde øl får hurtigt ben at gå på, men det er SUPER hyggeligt og afslappende. Over middag er vi tilbage og kører mod Quinta do Portal hvor der venter frokost. Lige inden vi når Portal kører vi til venstre og målet er den lille by Provensende. En hyggelig lille by med masser af charme og dejlige is fra cafeèn. Kl. 13.30 lander vi på Portal og gensynet med Pedro, Paulo og Miguel er fantastisk. Vi bliver taget rigtig godt imod og hurtigt får vi et glas kold rosevin i hånden. Frokosten er som sædvaneligt formidabel og vi bliver mætte. Paulo er altid i humør til hygge, så vores Mercedes Vito kommer på udflugt i Portals vinmarker. Paulo er eminent til at finde de små spots hvor udsigten er formidabel. Udsigten ud over Dourodalens vinmarker, Portal vintage 1995 og lidt ost, så kan du ikke få bedre eftermiddag. Efter besøget på Portal er det tid til nedkøling i Tedo`s pool, og ja vi fik også en kold øl.
Turens sidste dinner skal indtages på restaurant DOC, en berømt og meget kendt restaurant. Det er Rui Paula der også har restauranten DOP i Porto. Lækker mad og en super udsigt over Dourofloden. Trætte efter endnu en oplevelsesrig dag falder vi hurtigt i søvn.

Provensende

Provensende

Pinhao

Pinhao

Sejltur

Sejltur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DAG 7

Vi pakker meget tidligt og kører mod Porto lufthavn, hjem det går.
Trætte og med kufferten FULDE af PORTVINSOPLEVELSER lander vi sikkert i CPH.


 

Portvinstur 2013 del 2, November.

Dag 1
Vi kommer fint afsted, både fly og billeje går glat og vi lander på Quinta do Portal ca. kl. 14. Der tager winemaker Paulo Coutinho imod os på og snakken går hurtigt om dette års høst, og den så roste vintage 2011. Efter frokosten er det tid til at se nærmere på vinmarkerne, og vi hopper ind i Paulo`s pick up truck. Så går det ellers over stok og sten, maden bliver rystet på plads mens Paulo peger og fortæller. Efter kort tid standser vi, og Paulo tager en lille kurv med, vi går lidt rundt i marken og sætter os ved et lille bord/bænk sæt. Paulo har fundet endnu et view point, og der sidder vi og nyder udsigten og selvfølgelig ost og vintage 1995.
Efter markturen er der rundvisning i vineriet og kælderen, med et hav af smagsprøver af tank prøver, fad prøver og små eksperimenter. Vi slutter aftenen af med en dejlig middag på restauranten, hvor kokken Milton igen har tryllet med sine evner. Lækkert sted, lækker vin, lækker mad.

IMG_8520.JPG-for-web-normal

 

Dag 2

Denne morgen er uden tvivl den smukkeste og mest flotte morgen jeg endnu har set i Dourodalen. Skyerne kom langsomt ind over bjerget og lagde sig som et tæppe hen over vinmarkerne. Morgensolen var fremme og konstant ændrede lyset sig og fik de mange smukke farver frem i vinmarkerne. Dette var helt unikt.
Efter morgenmaden kører vi til Provasende, en lille og meget smuk by på vejen ned mod Pinhao. Efter en lille time og en cola kører vi videre ned mod Pinhao, og får parkeret bilen ved restaurant LBV 79, en lille gåtur rundt i byen, hilsen på de lokale og så er det blevet tid til at finde “vores” båd. Vi skal selvfølgelig på sejltur på Dourofloden og se alle de smukke quintaèr fra vandet. Efter en time og et kvarter når vi forbi Quinta dos Malvedos, ved Tua. Skipper vender båden og vi sætter kurs mod Pinhao. På vejen tilbage indtager vi en meget veltilberedt frokost med diverse vine fra Quinta do Portal.
Efter en meget afslappet tur på Dourofloden kører vi lige 2 km. til Quinta de la Rosa, vores næste mål. Resten af eftermiddagen står på afslapning ved poolen, en smagning og vi indtager aftenens dinner i Pinhao på restaurant LBV 79.

DSC_0124.JPG-for-web-normal IMG_8635.JPG-for-web-normal

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 3
Dette var den eneste dag med lidt regn, men heldigvis kun lidt støvregn i et par timer. Dette var dog ikke noget der kunne stoppe en gruppe portvins tosser, så første stop var en hurtigt besøg på Quinta da Foz. Derefter kørte vi mod Sao Joao da Pesqueira. Vi stoppede selvfølgelig en del gange for at tage billeder af det flotte landskab. I Pesqueira skal vi selvfølgelig lige forbi Quevedo og sige hej, det er Caludia Quevedo som tager i mod os. Claudia er winemaker på Quevedo, hun er meget beskeden, men bliver alligevel meget glad da vi roser hendes kunnen og ikke mindst deres pink port. Efter mødet med Claudia tanker vi op med diverse kiks, frugter og hvad vi ellers kan finde i den lille købmandsbutik. Inden “vores” Nissan langsomt triller og ned mod et nyt udkigspunkt. Ikke mindre end fantastisk udsigt, med over floden og ned til Ferradosa. Sjælen bliver fyldt igen med god energi og vi tager nu resten af turen ned mod floden, hvor vi kommer forbi Quinta da Cachao, og ender ved Taylors Quinta de Vargellas. Frokosten tager vi på en lille lokal restaurant i Sao Joao da Pesqueira, meget hyggeligt og til overkommelige priser. Vi er ved at være lidt træt da vi når vores næste mål, nemlig Quinta do Tedo. Men denne flotte quinta som ligger på vejen fra Pinhao med Peso da Regua, får humøret helt i top igen. Efter en hurtig indkvartering, finder vi et par stole ved poolen, en flaske af husets 10 års tawny, og med solen der langsomt går ned bag vinmarkerne, kan denne dag ikke slutte meget bedre. Og dog….
Da vi om aftenen spiser på restaurant D.O.C. møder vi Dirk Niepoort. Det er anden gang jeg møder han på en restaurant, og igen må jeg lige hilse på ham. Under middagen sender Dirk flere glas over til vores bord. De andre gæster kigger en del da tjeneren gang på gang kommer over med smagsprøver af Dirk`s vine. Bla. Vosne Romanee, Petrus og selvfølgelig vintage 1963 dog fra Dows.

IMG_8800.JPG-for-web-normal IMG_8829.JPG-for-web-normal

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 4
Mødet med Dirk Niepoort dagen før var nu ikke så tosset. Han inviterede os op til hans vingård, Quinta da Napoles. Men formiddagen skulle vi bruge fornuftigt, så det blev i Regua, og et besøg på Museum do Douro. Meget spændende at se, både gamle arbejdsredskaber og en del gamle fotografier. Det kostede 6 eur. og en god oplevelse var det. Klokken nærmede sig den aftalte til hos Niepoort, så vi vender bilen mod Quinta da Napoles. Den unge winemaker hos Niepoort, Carlos Raposo tager imod os, og viser rundt i vineriet mens vi smager en del fadprøver. Niepoort laver faktisk dobbelt så meget bordvin, end portvin. Efter rundvisningen er der disket op med lækker frokost, og dejlige vine.
Det blev kun til en lille slapper, inden vi har næste smagning. Det er hvor vi “bor”, på Quinta do Tedo, og winemaker Alves Sousa. Han er enormt engageret, og fortæller en masse spændende ting om vinproduktion. Der bliver serveret en masse lækker portvin, bla. super gode LBV og deres tawny er i topklasse. Vi afslutter dagen på en meget almindelig restaurant i Regua, med god solid portugisisk mad.

DSC_0262.JPG-for-web-normal DSC_0271.JPG-for-web-normal DSC_0296.JPG-for-web-normal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 5
Det er blevet tid til at sige farvel til dourodalen for denne gang. Vi vender snuden mod Porto og de mange portvinshuse. Vi får afleveret bilen og finder vores hotel, denne gang er det Quality inn, på Parca da batalha. En meget flot plads og centrum i den gamle bydel. Vi har tid til en frokost og en kop kaffen inden vores aftale med Alvaro van Zeller, den ene ejer af Maynards. Det er 3 gang jeg skal besøge ham, og jeg er igen spændt på hvad han har fundet frem fra kælderen. Det plejer ikke at være kedeligt at besøge Alvaro, og det bliver det heller ikke denne gang. Vi smager bla. på colheita fra 90,82,74,63,51 og 34. Da vi ikke er helt sikker på forskellen på 34, og den 39 vi smagte sidst, er der ingen vej udenom. Vi må i kælderen og smage på 39èrne igen. Næste invitation fra Alvaro bliver serveret inden vi forlader hans lodge, den indløser jeg i Juni. Vi bruger resten af eftermiddagen til at kigge lidt på de mange portvinshuse, bla. Quevedo, Calem og Taylors.

IMG_8979.JPG-for-web-normal IMG_9001.JPG-for-web-normal

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 6

Denne dag blev den store shopping dag, vi beviste at mænd også kan power shoppe. Vi var tidligt på farten og 1 minut efter Grahams havde åbnet stod vi klar. Da der ikke var andre kunder fik vi vores egen guide og personlige shopper. Der er altså ingen tvivl om at deres bødkere har lavet et fantastisk flot stykke arbejde, i forbindelse med den store ombygning. Det er en fantastisk flot bygning og der er kræset for alle detaljer. Med begge hænder fulde af poser må vi tage en taxi til hotellet for at læsse af, så vi kan komme ned til Vila Nova de Gaia og få lidt frokost inden vores besøg hos Dalva.
Gonzalo Devesas tager imod os og låser døren, som han siger: vi skal ikke forstyrres, vi skal hygge. Lige som ved sidste besøg er Gonzalo meget energisk med hans smagninger, og der bliver hentet mange lækkerier fra vinkøleskabet ude i baglokalet. Bla. smager vi på colheita 95,85,75 og golden White colheita fra 71 og 63. Super lækker vin. Det er blevet midt på eftermiddagen inden vi er færdige hos Dalva. De næste 3 timer bliver der besøgt en del lodge og shoppet en del, da vi trætte sidder og får en kop kaffe ved 18 tiden, er der ikke flere penge, eller energi tilbage. Om aftenen finder vi med lidt søgen den restaurant som Alvaro van Zeller har anbefalet os, meget lille og kun plads til ca.10-12 personer. Det er en restaurant som KUN bruger lokale råvarer, meget lækkert og veltilberedt.

DSC_0383.JPG-for-web-normal IMG_9023.JPG-for-web-normal DSC_0415.JPG-for-web-normal DSC_0374.JPG-for-web-normal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 7
Det bliver til en enkelt kop kaffe på en af de mange kaffebarer, på parca da Batalha, inden taxi`en kører mod lufthavnen. På gensyn i Juni 2014


 

Portvinsturen 2013 del 1

22-28 Maj

Onsdag formiddag tager vi flyveren fra Kastrup mod Porto. 6 veloplagte gæster er klar til en på opleveren. Allerede i bilen på vej mod Quinta do Portal, smages der på den første portvin. En Quinta de Lamelas White 40 års, så er stilen lagt.
Jeg må dog holde mig i den passive rolle og sørge for transporten sker forsvarligt.
Vi lander på Quinta do Portal ved 19.30 tiden og efter en kort indlogering og en white port n`tonic, finder vi hurtigt op mod restauranten og nyder kokkens herligheder. Kokken Milton kan bare det der, nøj hvor er det lækkert. Der bliver serveret bordvine, og vi slutter med LBV 08 til desserten.

Udsigts punkt til Vargellas

Udsigts punkt til Vargellas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torsdag morgen skinnede solen dejligt, efter morgenmaden med frisk presset appelsin juice og hjemmelavet marmelade kørte vi til Pinhao. Det lå en fin båd og ventede på os og vi fik hurtigt smidt os i de fede fatboy sækkestole som lå i stævnen. Med hvidvin i glasset og masser af lækre små retter på tallerknen sejlede vi op ad Dourofloden. Undervejs passerede vi bla. Dows Quinta do Bonfim, Croft Quinta da Roeda og vi vente båden ved Grahams Quinta Dos Malvedos. En super fed tur på vandet. Frokost på Quinta do Portal, hvor Paulo Coutinho hilste på, og derefter var der tur i de nyindkøbte vinmarker, en ordentlig bumpe tur. Der blev tegner og fortalt af hele hjertet, og der kunne tydeligt mærkes at winemaker Paulo Coutinho lever for at lave vin. Efter den lange køretur skulle støvet skylles væk, og det blev det med et BRAG AF EN SMAGNING…39 vine blev der disket op med, og Paulo hentede og “fandt” på nogle sjove ting undervejs. Kl. 21.30 var det tid til noget at spise…. og derefter GO NAT.

Sejltur på Dourofloden

Sejltur på Dourofloden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fredag kl. 9.00 vinkede vi farvel til Quinta do Portal og satte kursen mod Quevedo portvine i Pesqueria. En time senere stod Oscar og tog i mod os på vingården Quinta da Sra. do Rosario. Oscar var meget åben og fortalte meget om jorden og de forskellige drue typer som stod plantet side om side.
(se foto, bladene er forskellige)
I vinkælderen blev der lystigt åbnet for diverse fade portvine og de dejlige dråber flød ned i vores glas. Til sidst måtte vi selv vælge et fad i hele kælderen som vi ville smage på, valget faldt på en White fra 1970. Og det var slet ikke skidt, hold da op det var lækkert. Der udover smagte vi bla. også på det som bliver til colheita 06, og LBV eller colheita 10 (det bestemmes senere i forløbet). Efter besøget hos Quevedo kører vi lidt rundt i området, og vi finder et udkigs sted med udsigt over dourofloden, og vi er lige forbi Taylors Quinta de Vargellas. Frokost på restaurant i Pesqueira, inden bussen finder vejen til Pinhao. Resten af eftermiddagen og aftenen tilbringer vi på Quinta de la Rosa.

Forskellige drue typer, hos Quevedo

Forskellige drue typer, hos Quevedo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lørdag formiddag går med hygge på kaj kanten i Pinhao, og en lille øl. Et ikke planlagt besøg på Sandemann`s Quinta de Seixo og en lille diskussion med en guide om hvorvidt quintaèn tidligere har været ejet af Ferreira, eller ej.
(Vi havde ret). Quintaèn ligger rigtig flot, højt og med en vidunderlig udsigt over marker og Dourofloden. Frokosten får vi på restaurant Cais do Foz, god gedigen mad, bliver serveret, inden vi vender snuden “hjem” til Quinta de la Rosa hvor der er rundvisning og smagning. En flot vinkælder og spændende vine til smagning, dog ikke så gamle, men ok. Vi smagte bla. Tawny reserve, Tonel No. 12, colheita 1997, vintage 1992. Vinene er let drikkelige og nydes bedst yngre.
Quinta de la Rosa ligger på nordsiden af Dourofloden ca. 1 km fra Pinhao. Der er en fantastisk udsigt fra terrassen, hvor alle måltider bliver serveret.

Vinkælderen hos Quinta de la Rosa

Vinkælderen hos Quinta de la Rosa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Søndag morgen kl. 9 kører vi til Porto, der er lidt stille i bussen, dog lidt snorken. Aflevere bussen og finder hotellet, en hurtig frokost på Gaia siden, og vi ankommer til Taylors som aftalt kl. 13. Efter en rundvisning i deres logde er tiden kommet til smagning. Bordet med skiltet “Private tasting” er dækket og klart til os. Vi smager bla. på 10 og 20 års tawny, LBV 2008 og sidst med ikke mindst
Scion 1855. Og hvilken oplevelse, en flaske koster her i Danmark 25.000 kr. Det er muligt at købe et glas på 5 cl. til 100 Eur. Manden fra Taylors kiggede lige en extra gang da vi bestilte 4 glas Scion. Det havde han ALDRIG prøvet før, at sælge 4 glas på samme dag. Men men men…… hold da op en oplevelse, ved godt at der er meget snak omkring, om den virkelig er fra 1855, eller “bare deromkring”. Men det var en super god portvinsoplevelse.
Efter sådan en oplevelse kan det godt være lidt svært at komme ned på jorden igen, men vi landede fint. Vi landede hos Dalva og der var ingen smalle steder der. Golden White colheita 1963, 1971 og dry White 20 års blev serveret. Og senere på Vinologia, en portvinsbar som er ejet af en franskmand. Vi fik bænket os i sofaen og inden længe “flød” det med lækre portvine, Bla. Krohn colheita 1966, Quinta da Ravolta 40 års tawny, Casa de Santa Eufemia 40 års tawny og en masse andet godt. Tiden løb lidt…. så vi måtte også løbe til sidst. Aftensmaden skulle indtages på O`gaveto som ligger i bydelen Matosinho. Joao Silva tager imod os og begynder at diske op med friske og lækre fiske specialiteter. Muslinger i hvidløgs sauce, rejer, krabbe og blæksprutte. SUPER LÆKKERT.

DSC_0246.JPG-for-web-normal DSC_0248.JPG-for-web-normal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udskænkning af Scion

Mandag var første besøg planlagt til kl. 11 hos Grahams i deres helt nyistandsatte lodge. HOLD DA OP hvor har de lavet meget om og hvor ser det vare super godt ud. Der er lavet et modtagelses center, med masser af historiske skrifter og foto at hele Symington famillien, som går helt tilbage til 1652, til Maynards famillien. Vi fik rundvisning af en dansk guide og så også deres vintage kælder. I VIP baren var der dækket op til alle mand, og her kom Både Gustavo Devesas (marketing mannager) og Dominic Symington (ejer) forbi til en hyggesnak og en skål. Der var smagsprøver på bla. Grahams 10,20,30 og 40 års tawny, Vintage 2000, fadprøve af Vintage 2011 og colheita 1969. Det var en MEGET udsøgt smagning. Efter smagningen var der frokost i den nye restaurant Vinum, en særdeles udsøgt fornøjelse med lækker og veltilberedt mad.
(Læs anmeldelse under restauranter). Et kort smut på hotellet for nogle, for andre en tur på portvinsbar og kl. 18 mødtes vi ved Maynards lodge i Gaia. Alvaro van Zeller tog i mod os og viste rundt mellem de gamle tønder og fortalte om deres vine. I smagerummet fik vi alle en god oplevelse med virkelig god portvin, inden vi gik en tur ned i kælderes hvor det “sjove” lå og ventede på os. Colheita 1962 og 1939, smagt direkte fra fadet, det var det vildeste. Derudover smagte vi bla. på LBV 08 og 09, colheita 82,90 og 05. Middagen var på restaurant Opaparico, en restaurant man IKKE finder, hvis ikke man ved hvor den ligger. MEN super lækker mad, alt i topklasse (Læs anmeldelsen). Under middagen afslører Alvaro at have købt en ny Quinta, nær Pocinho.

DSC_0318.JPG-for-web-normal DSC_0331.JPG-for-web-normal

 

 

 

 

 

 

 

Tirsdag formiddag går turen til lufthaven hvor det hele begyndte ca. en uge tidligere. Alle er godt brugte og fyldt op med sanselige oplevelser. Det tager lidt tid at fordøje alle de positive indtryk.


 

Portvinstur 2012
18-26 Sept.

Onsdag middag landede jeg i Porto, og blev hentet af Gustavo Devesas fra Symington. En lækker frokost på O Gaveto, en fiske resturant i Porto, ikke så langt fra havnen. Hvor vi fik mange små og lette retter, bl. muslinger i hvidløgs sause, og nogle små fisk som lignede sardiner (det var det ikke), rullet i mel og rasp, og derefter ristet. “De skal spises hele”, sagde Gustavo, og efter han havde vist vejen, gik jeg med. Jeg kiggede IKKE fisken i øjnene, men lod som ingen ting og smagte på dem, og hvilken fryd, det var virkelige lækkert, og jeg tænkte egentlig ikke på at det var med hovedet og finner. Derefter kørte vi til Symington`s hovedkontor, og fik en rundvisning, derefter gik turen til Cockburn`s nye lodge som åbnede for ca. 2 måneder siden, og selvfølgelig en lille smagning. Bla. 10 og 20 års tawny og vintage 2007. Selvfølgelig skulle vi lige omkring verdens største vinfad, nemlig på 133.568 liter, det står hos Warre`s, som også er under Symington`s vinger.
Derefter kørte vi en tur til Grahams logde, som de er ved at renovere, ombygge totalt, med resturant, nyt smage område, og en større shop. I vip loungen smager vi lidt på Dows vintage 1985 og Vesuvio 1994. Vi slutter dagen med en middag på teressen, på Quinta do Bonfim, sammen med Charles Symington. Masser af god mad og dejlig vin. Og selvfølgelig en masse snak om portvin.

Port 008.jpg-for-web-small Port 011.jpg-for-web-small Port 015.jpg-for-web-small

 

 

 

 

Torsdag morgen er der rundvisning på Quinta do Bonfim, både i markerne og i vineriet. Høsten er så småt begyndt, og de forventer at i morgen Fredag, går det for alvor i gang. Dernæst kører vi til Quinta dos Malvedos, og igen en rundvisning i markerne og en snak med winemaker (Henry) og hans hjælpere som er i fuld gang med at sortere druer som kommer til vineriet. Jeg fik også chancen for at møde 5 generation af Symington famillien, nemlig Tom. Han er i fuld gang med læringsprocessen til at kunne overtage, og blive en del af produktionen. Grahams er indtil nu de eneste som bruger robotic lagares, og den første vinificering var i gang. Robotic lagares er i stedet for menneske fødder, alt er temperatur styret, og de store lagares kan vippes, så de er nemmere at tømme, efter endt tråd. Som “fødder” sidder der silicone puder for at presse og mase druerne, uden at ødelægger kernerne, som indeholder meget bitterstof. Vi slutter på teressen til en frokost, og den skønneste udsigt ud over vinmarker og Dourofloden. Vi smagte bla. single quinta fra Malvedos, vintage 2006 – sq vinene fra Malvedos bliver ikke frigivet efter 2 år, som alle andre vintage, Grahams lader dem ligge på lager i ca. 10 år, før de bliver frigivet, sidste årgang som er kommer på markedet er 1999.

Port 025.jpg-for-web-small Port 035.jpg-for-web-small Port 045.jpg-for-web-small

 

 

 

 

Fredag morgen kl. 9.45 kørte jeg mod Quinta de Vargallas (Taylors). Efter en snak med de lokale, om hvordan jeg fandt quintaen landede jeg lidt over kl. 11.

Vi startede med en port`n tonic på terassen og gik derefter en tur i vinmarkerne, hvor de var i gang med at plukke. Bare at gå op i vinmarkerne fik min puls op på langt over det tilladte, så jeg fik lidt melidenhed med de arbejdere som slæbte den ene vinkasse efter den anden hen til traktoren. Der er 20 -25 kilo i hver kasse, men ingen klynk, bare op på skulderen og afsted. En tur i det gamle vineri, med granit lagares hvor der var fest og sang, der blev spillet på harmonika, trommer og noget kling kling. Der er Alistar`s (chairman hos Taylors) klare holdning af den bedste portvin bliver lavet ved den gamle metode. Så når der laves vintage SKAL druerne fodtrampes, og det er holdningen at alle arbejderne skal hygge sig og have det sjovt, derfor masser af musik, sang og dans. De sørger også for at det som regel er de samme høstarbejdere som kommer igen år efter år, så de kender ånden på Vargellas. Køletasken blev pakket med lidt lækkert, og vi sejlede en tur på Douro floden, hen til en dæmning hvor der var en forskeld på 32 meter. Og som Alister sagde: Vargellas skal ses fra floden. Da dæmningen blev bygget i 70èrne blev det nederste af Vargellas marker “taget” af floden. Det regnede de ikke i hektar.. næ… de mistede 14 piber med vin. (En pibe er ca 550 liter). Efter en lækker frokost kørte vi rundt på vargellas, og så på de forskellige plantnings metoder, og til sidst en rundvisning på deres nye vineri i Sao joao de Pesqueira. Alene tawny delen, udgør ca 3600 piber gange med ca 550 liter, så giver det ca. 2 millioner liter portvin. De store vat`s (fade) har de 78 af, og med et indhold på ca. 60.000 liter ligger der ca 4.600.000 liter. Ved 18 tiden sluttede besøget, og jeg vendte næsen mod Quinta do Portal, ca. 45 min kørsel. Et hurtigt bad og så til middag med winemaker Paulo Quitinho, hvor vi bla. smagte fadprøve af vintage 2011.

Port 101.jpg-for-web-small Port 130.jpg-for-web-small Port 154.jpg-for-web-small

 

 

 

 

Lørdag ved 10 tiden mødtes vi ved indgangen til vineriet på Quinta do Portal, hvor vi brugte de næste 2 timer på at snakke om presning, gæring, lagring, og mange andre spændende ting, og som i kan se på billedet lige over, er en vigtig del at winemaking processen at mærke og smage på det vi arbejdede med. Vi sluttede i labatoriet, hvor vi prøvede at blende lidt tawny og smagte også på LBV 2008, som ikke er frigivet endnu. Som test i labatoriet smagte jeg 100% 10 års tawny og 99% 10 års, tilsat 1% Colheita fra 2001. Utroligt hvor lidt der skal til for at smage forskeld, Colheitaèn fra 01 er ikke frigivet, da den ikke lever op til Portals kvalitet, men kan bruges til at blende. Så kørte jeg mod Quinta do Pego (den danske vingård), spiste lækker frokost og nød deres hvidvin. Chefen for Quinta do Pego, Filipe serverede 7 forskellige vine for mig til smagningen, og jeg mødte deres winemaker, som kun er her 5 uger om året til høsten, han bor normalt i Sydafrika, og er en gammel ven af Karsten Søndergård. Vi snakkede lidt omkring høsten 2012, der har været meget tørt og varmt siden November 2011. Forventningerne til 2012 er ikke så høje, det kan blive en udemærket år, men med et høst udbytte som ligger ca. 20-30 % lavere en sidste år, og det er generelt i hele Douro dalen.

Aftenen gik med middag i godt selskab, underholdning af en lokal musikker, som spillede på guitar, harmonika, saxefon, mundharpe. Dans og masser af lækker mad, og en del Vintage 2000 kom i glasset. Ved midnat var det fyraften.

Port 165.jpg-for-web-small Port 172.jpg-for-web-small Port 176.jpg-for-web-small

 

 

 

 

Søndag Kl. 10.30 stod jeg igen på Quinta do Portal, sammen med Paulo Quitinho, og vi tog en lille tur på 40 min. til et af Dourodalens bedste wievpoints. Der var en flot udsigt over floden, og vi kunne bla. andet se Quinta do Crasto. Efter en rundering diskede Paulo op med lidt lækkerier….. en vintage 95 (hans første) og lidt brød og ost. Lige pludselig kom presidenten for IVPD (Portvinsinstituttet), så Paulo var hurtig til at præsentere mig for ham….. Anders Christiansen, portvins ambasadør fra Danmark, Tak Paulo.

Tilbage på vineriet gik vi igen i laboratoriet og smagte 2 forskellige fadprøver af LBV 08. Paulo spørger mig….. vil du have en flaske vin med hjem ?? ja tak. Okay, så må du selv tappe den, er hans svar. Så en flaske (som formodentlig bliver frigivet som en vintage 2011) ligger nu i min kuffert. Ingen winemakere siger SÅ tidligt at er bliver vintage… men de regner med det. 2011 bliver efter mit bud deklareret som et vintage år. Frokost på resturanten, hvor vi møder Pedro, som står for selve markerne. Og efter frokosten kører vi en tur i markerne, deres ny indkøbte vinmark, som ligger bag Quinta do Portal (nord), Hold da kæft nogle veje… eller stier, godt der er 4 hjuls træk på den bil. Det er et parcal med mixed plants, altså blandede sorter, og et nytilplantet stykke, med Tinta Roriz og Touriga Nacional. Ved 18 tiden er vi færdig med at kigge på marker og smage på druer, og jeg vender næsen mod Casal de Loivos for at overnatte. Desværre var vejret ikke med mig i dag… skyet og små regn meget ad dagen, og udsigten over Pinhao og Dourofloden må vente til i morgen. Casal de Loivos er et meget gammelt hus, hvor ALT er gammelt, men hyggeligt. Middagen bliver serveret kl 21, hvor alle gæsten mødes og spiser sammen. 3 retter som er lokale, rummet emmer af historie, og selv bestikket og pocelænet er af ældre karater. Internet….. nej.

Port 191.jpg-for-web-small Port 201.jpg-for-web-small Port 224.jpg-for-web-small

 

 

 

 

Mandag morgen starter jeg den lille Fiat punto og begynder turen mod Porto, ingen problemer, får afleveret bilen og tager en taxi til Taylors Lodge, hvor Chris Forbes (Marketing Manager) venter på mig. Til smagningen i Fonsecas lodge bliver der disket op med følgende, chip white dry, LBV 07, 10,20,30 og 40 års tawny, single quinta fra både Vargellas og Terra Feita fra 2001 og 08 og slutter med vintage 2009….. Hold da op en smagning, mest overraskende var SQ 2001 fra begge quintaèr, der var SÅ meget liv i dem endnu, meget friske og fuld af tanniner. Den røde tråd i gennem alle vinene var. KVALITET
Efter den lækre smagning af vine, går turen til Yeatmann hotel, hvor jeg bliver vist rundt af Yennifer. HOLD da kæft et fedt hotel. ALT er gennemført til mindste detalje. 82 væresler, hvor et vinfirma kan “købe” værelset, alt inde i værelset relaterere så til den enkelte vingård/vinfirma. En af de 2 suiter (som er på størrelse med mit hus), er Taylors suite, selve sengen er en gammel vintønde (vat) som er bygget om til en fed seng. Fra badeværelset og karbadet er der selvfølgelig også udsiget ud over Dourofloden og Porto by. Spa området som er på hele 2000 kvm er en afdeling hvor du kan komme ind fra gaden, uden at bo på hotellet. For at benytte sauna, spa og pool koster det kun 25 Eur. I Dick`s bar kan du købe portvin, pr. glas, og som prikken over ièt kan du købe Taylors Scion for 100 Eur. for et glas. Husk lige at hvis du kan finde den i Danmark er prisen ca. 25000 kr. for en flaske.

Port 245.jpg-for-web-small Port 251.jpg-for-web-small Port 275.jpg-for-web-small

 

 

 

 

Tirsdag var der lidt tid om formiddagen til at slappe af, smagningen hos Weise og Krohn var kl. 12.30. Der blev disket op med følgende portvine til smagningen: Rose, Colheita 2002, 1983 og 1968. Roseèn var for kold til at starte med, men efter 5-10 min. i glasset passede temperaturen meget bedere, og var et friskt og frugtigt møde med en dejlig let jordbær og hindbær i smagen. Efter smagningen var jeg ikke i tvivl om hvorfor Krohn er en sand mester i Colheita`s. 83`eren var meget moden, og var et meget lækkert bekendskab, og sevlfølgelig var 68`eren en super oplevelse, farven var let støvet brun og en begyndende orange/gul tone. En rundtur mellem alle de gamle fade sluttede mit besøg, og fik da lige en kig ind bag tremmerne til de ældste colheitas som Krohn har på lager, colheita 1863 (2 hele piber og et fad på 200 liter) 1896, 1912…. ja det var en sand perlerække af gyldne dråber.
Eftermiddagen var jeg på egen hånd i Vila Nova de Gaia, og slentrede en tur op og ned af promenaden.

Onsdag sluttede turen og jeg fløj hjem til regnen og kulden.


Portvinstur 2011

Turen i 2011 var min første tur med “gæster”. Vi var i alt 8 personer, og for dem alle var det første gang i Porto og Dourodalen. Der var planlagt en seriøst og lidt hårdt program med 1-2 smagninger/besøg hver dag.

Første dag var vi på Quinta do Portal, med rundvisning og smagning, og bagefter en togtur fra Pinhao til Pocinho.

DSC_0683.JPG-for-web-normal DSC_0739.JPG-for-web-normal

 

 

 

 

 

 

 

2 dag skulle vi ud på en lille kørertur, og et besøg på Quinta Seara D´Ordens. Vi blev taget godt imod, og der blev disket op med et flot udvalg af Vintage og LBV. Også fadprøver af LBV 07 og Vintage 09. På vejen hjem fik vi mulighed for at nærstudere et ny “høstet” kork træ. Eftermiddagen bruger vi hos Quinta da Pacheca med en lille rundvisning og smagning.

DSC_0791.JPG-for-web-normal DSC_0811.JPG-for-web-normal

 

 

 

 

 

 

 

3 dag var vi virkeligt kommet på udflugt, et besøg hos Casal dos Jordoes. Vi fulgte efter Arlindo, han køret i hans 4 wd, og vi i en Transit mini bus. UHA….. At kører på de små jordveje, med huller og laaang ned, det var noget af en portvinsoplevelse :-). Frokosten gav Arlindo på resturant LBV 79 i Pinhao. Lidt sent ankommer vi til dagens andet besøg, Quinta do Bucherio.

Vi slutter dagen med middag på resturant DOC i Folgosa.

Port 224.jpg-for-web-smallDSC_0836.JPG-for-web-normal

 

 

 

 

 

 

 

4 dag kører vi mod Porto, finder vores hotel og aflevere transitten. Resten af dagen er på egen hånd, og flere af os vælger at gå en tur i den gamle bydel og slutter eftermiddagen med et par lodge besøg. Aften kaffen nyder vi med den flotteste udsigt over Porto/Gaia.

DSC_1190.JPG-for-web-normal DSC_1169.JPG-for-web-normal

 

 

 

 

 

 

 

5 dag står den igen på portvin. Efter at have ledt lidt fandt vi Noval`s gamle lodge,
(nu Barao de Vilar og Maynards) hvor Alvaro van Zeller tager imod. Smagningens højdepunkt er helt klart at smage colheita 1951, direkte fra fadet. Derefter går turen til Quevedo, og hans nye showroom i Gaia, et gammelt bødker værksted som er bygget om.

DSC_1015.JPG-for-web-normal DSC_1032.JPG-for-web-normal

 

 

 

 

 

 

 

6 dag er der aftalt besøg med Feist om formiddagen og med Ramos Pinto efter frokosten. Der er i Barros` gamle bygninger vi møder Fernando Oliveira som viser os rundt og servere en masse lækker portvin. Vi slutter besøget hos Feist med en frokost på resturanten (den grå bus, uden hjul) ud for Calem`s lodge. Vi skal selvfølgelig prøve den nord portugisiske specialitet Francesinha. Efter frokosten ligger vi vejen forbi Ramos Pinto hvor Ana Rato tager imod os, og viser os det flotte museum. Til sidst smager vi os igennem 8 vine.

DSC_1245.JPG-for-web-normal DSC_1277.JPG-for-web-normal

Facebooktwittergoogle_plusmail