Portvinstur 2014


Facebooktwittergoogle_plusmail

Dag 1

Vækkeuret ringer kl. meget tidligt, der står et 3 tal på uret. Men med tankerne om hvad ugen vil bringe, kommer jeg hurtigt op. Flyet afgår kl. 06.35 og vi mødes i lufthavnen kl. 05. Vi lander kl. 10.40 lokal tid i Porto og tager en taxi til Hotel Mercure, der ligger i den gamle bydel i Porto på Parca de Batalha. Hurtigt får vi stilt kufferterne og kommer ned til floden og finder en restaurant . Ikke det vilde mad, men en stor øl gør godt. Efter frokosten går turen til Portvins instituttet (IVDP) og med et glas portvin går det fint. Derefter går vi lidt ned af gaden og besøger Palacido do Bolsa, en rigtig flot bygning med masser af sjæl og karisma. Palacido do Bolsa er der hvor portvins instituttet holder deres “fest”, og optagelse af brødre i portvins logen. Det er også mulige at leje bygningen til andre formål, som eks. bryllup. Klokken er efterhånden blevet 16, og portvins baren Vinalogia åbner. Det er ikke første gang vi besøger Vinalogia, og vi ved der er nogle “sjove” portvine vi skal smage på. Vi smager bla. Quinta das Lamelas 40 års tawny, S. Leonardo 30 og 40 års tawny og Niepoort colheita 1979. Da vi sidder i baren bliver vi spurgt om den journalist som er ved at lave en artikel om Vinalogia, må tage nogle billeder af os. Ingen problemer der, vi sidder bare og nyder et godt glas portvin og snakker. Journalisten er fra Frankrig, og koblingen er at ejeren er franskmand. Så nu bliver Portvinsoplevelser også kendt i Frankrig 🙂

Aftenen slutter med dinner på Vinhas d Alho – læs min anmeldelse under “restauranter”.

 

20140609_153835 20140609_141458

Vinalogia                                                                           Portvinsinstituttet

 

DAG 2

Efter en god og lang nats søvn er vi klar til at gå i krig med portvinen for alvor. første smagning er allerede kl. 11.00. Det er med Jose Esmeriz der er agent for mærket “DR”. Vi mødes uden for hotellet og tager en taxi ned til vandet, hvor Jose har arrangeret en smagning på “Peters” sportsbar. Vi smager hele serien fra alm tawny og 10-20-30 og 40 års tawny. Hold da op, hvor er det god portvin. Virkelig lækkert og velsmagende på alle måder. Det bliver hurtigt en god formiddag sammen med Jose, og hans kone og datter, virkelig søde mennesker.

Frokosten tager vi på en tapas bar i yderområdet af Porto. Det en et slags center kun med restauranter, og der er MANGE. Grunder til vi tager herud, et at ejeren af Quinta das Lamellas som vi mødre dagen før på Vinalogia ejer en af de restauranter, så den skulle vi jo prøve. Vi slutter frokosten med god chokolade og lækker Ferreira 10 års White.

Nu er vi klar til mere portvin, og det er hos vores gode ven Alvaro van Zeller og lækkerier fra Maynards. Vi er meget spændte på hvad han har fundet frem af sjove vine denne gang, og vi bliver ikke skuffet. Der er gode og sjove nyheder som bla. White 2004, LBV 2010, colheita 2003, 1989, 1974 og 1934. Som lidt extra har Alvaro været i egen kælder og fundet lidt Noval fra 1942, og 2 andre flasker som desværre ikke kunne drikkes. Så går turen til Alvaro`s kælder, og denne gang er det VIRKELIG en oplevelse. Vi bliver alle udstyret med en magnum flaske, og værsgo. Nu er det op til hver enkel at vælge et fad, hvor vi kan tappe en flaske til egen ejendom… VILDT. Der bliver tappet til den store guldmedalje, både 1939,1947,1963,1974 og 2003. Selvfølgelig mod betaling, men for pokker – at få denne mulighed, det er da vildt.

Efter smagningen kører vi alle, incl. Alvaro ud og spiser og hygger. Den ene taxi bliver da lige fuppet for 6 eur, da chaufføren vælger at kører en lille omvej og sætte os af et helt andet sted, end der hvor vi skulle hen 🙁 men det ødelægger ikke aftenen.

20140610_213211 20140610_163904 20140610_174513

Noval 1942                                                Beskedne forhold                                       Alvaro åbner lækkerier

 

DAG 3

Vi starter tidligt med at pakke vores kufferter og forlader hotel Mercure i den gamle bydel. Vores opbevarings sted for kufferterne er nok det fedeste i hele Portugal, nemlig Grahams lodge. Så er der gåtur til Cockburn`s lodge, og hurtigt efter kommer marketing manager fra Symington, Gustavo Devasas. Herligt gensyn både med Gustavo og Cockburns lodge. Der bliver tegnet og fortalt en del og tidsplanen bliver hurtigt til ca. tider. Men en hyggelig smagning og derefter kigger vi ned i bødker værkstedet hvor der er gang i renovering af de gamle fade.

Derefter går vi tilbage til Grahams lodge og endnu en tur med efterfølgende smagning i biblioteket. Her smager vi bla. The tawny, 10, 20, 30 og 40 års tawny og slutter smagningen af med Grahams single harvest 1969. Forkosten indtager vi på restaurant Vinum, og efter 3 retter incl. vine, er vi nu 2 timer efter tidsplanen.  Jeg henter vores udlejningsbil og pakker den med masser af portvin, afsted det går mod dalen, alle er i højt humør – det tror da pokker når der bliver skålet i Dalva golden colheita 1971. Da tidsplanen jo ER overskredet bliver vores besøg på Grahams Quinta dos Malvedos noget kortere end planlagt. Men dejligt at være tilbage og nyde de gamle fade og udsigten ud over Dourofloden.

Næste stop er Dow`s Quinta do Bomfim, der ligger i Pinhao, hvor vi både skal spise og sove. Det blev til en rigtig dejlig aften, dog meget trætte, med masser af grin, godt humør og lækker mad og vin, bla. Grahams single harvest tawny 1982.

3a  3c3b

 

DAG 4

Hvis man er lidt trist til mode, så hjælper det meget at vågne op til den friske Douro dug og morgen sol. Morgenmaden blev indtaget på terrassen og bagefter gik vi en varm morgen tur i markerne på Bonfim. Vi pakker den hvide Mercedes Vito og begynder at kører mod Quinta do Vesivio, det er en køretur på lidt over en time, men det hele værd. Vi lander på Vesuvio lidt over middag, og bliver vist rundt i det gamle hus, en legendarisk perle i Dourodalen. Quinta do Vesuvio kan dateres tilbage til år 1565. Og det er bla. Dona Antonia Ferreira der var datiden storspiller i Dourodalen, hvor hun ejede over 20 vingårde, som har sat sine præg på både Vesuvio og Dourodalen. Jeg må knibe mig selv i armen…. tænk jeg virkelig står her på Vesuvio, og jeg skal tilmed overnatter her også. Det er normalt helt lukket land for “alm” turister, og kun få personer bliver inviteret til Vesuvio.

Frokosten bliver indtaget på terrassen, hvor udsigten ikke kan blive meget bedre, et skønt syn over floden og over til DOW`s Quinta Senhora da Ribeira. Efter frokosten er det tid til opdagelse, så vi går ned til floden hvor en lille båd venter på os. Vi sejler (og sveder i de 37 grader) over til S.da Riberia og bliver vist rundt.

Tilbage på Vesuvio står den nu på rundvisning i vineriet og smagning, en smagning med de 4 quintaèr som vi har besøgt de sidste 2 dage, Malvedos, Bomfim, Ribeira og Vesuvio + Cavadinha alle portvine fra 2001 og alle single quinta. Derudover smager vi Malvedos 1998, 1999, 2004 og 2006, Senhora da Ribeira smager vi i følgende årgange:1998, 2001, 2005, 2008 og den helt friske 2012, der ikke er blevet frigivet på dette tidspunkt.

Så går turen i Land Rover op på toppen af Vesuvio`s marker, for nogle af deltagerne deres LIVS værste tur, men sådan er det at kører i Dourodalen.

SMUK SMUK udsigt, med port`n tonic i glasset. Vi slutter den herlige dag med lækker dinner og bestemt lækker vin på terrassen, hvor vi bla. smager Quinta do Vesuvio colheita 1992 Muuuums.

4c 4a 4b

Udsigten over Dourodalen                               Quinta do Vesuvio                                            Dow`s lækkerier

 

DAG 5

Fedt, at vågne op på Quinta do Vesuvio, og kigge ud på den helt rolige Douroflod. Solen og fuglene var allerede stået op, og langsomt kommer der liv i de andre deltagere. Lidt trist at vi skal pakke og kører videre i dag, men sådan er livet, vi NØD det i hvert fald. Planlagt afgang kl. 10.00 men den bliver lige udsat, da Dominic Symington melder sin ankomst lidt over kl. 11.00. Et dejligt gensyn og selvfølgelig skal vi da lige have en port. En meget venlig deltager havde medbragt en Portvin fra 1872, og Dominic kunne fortælle lidt om hvor markerne til denne vin lå. Nååå vi får pakket og triller afsted til nye oplevelser. Frokosten tager vi på den lokale restaurant i Sao Joao da Pesqueira, og ved 14 tiden er vi fremme ved næste quinta. Quinta do Tedo som ligger på vejen fra Pinhao mod Regua. Dejligt at se og snakke med winemakeren Jorge Alves igen. Med en rundtur og smagning i kælderen gik eftermiddagen godt. Vi smagte bla. Single grape colheita

(Touriga Nacional) og “alm” colheita + 10 og 20 års tawny, LBV 2001 og vintage 2003. NU kunne vi ikke vente længere så en tur i poolen og en super bock (øl) på kanten, var forfriskende. Aftensmaden indtog vi på Toca da Raposo

(læs anmeldelsen under restauranter)

Trætte efter endnu en lang og meget oplevelsesrig dag finder vi hurtigt vores senge, efter vi igen er tilbage på Tedo.

 

5a 5b

Quinta do Tedo                                                                                      Jorge Alves, winemaker hos Tedo

 

DAG 6

Dagen starter med en veldækket morgenbord i køkkenet på Quinta do Tedo. Vi er helt alene på Tedo, ingen andre turister. Udsigten fra gårdspladsen i morgen disen er fantastisk. Ved 10 tiden kører vi afsted mod Pinhao, vi gør dog et lille holdt ved den danske vingård, Quinta do Pego, et kort med dejligt gensyn. Filipe har pakket en madkurv til os samt en køletaske med både øl og hvidvin. Ved havnen i Pinhao finder vi vores båd, der er lejet i 2 timer. Denne gang sejler vi mod Regua, i stedet for den “normale” tur mod Tua. Det er meget varmt og de kolde øl får hurtigt ben at gå på, men det er SUPER hyggeligt og afslappende. Over middag er vi tilbage og kører mod Quinta do Portal hvor der venter frokost. Lige inden vi når Portal kører vi til venstre og målet er den lille by Provensende. En hyggelig lille by med masser af charme og dejlige is fra cafeèn. Kl. 13.30 lander vi på Portal og gensynet med Pedro, Paulo og Miguel er fantastisk. Vi bliver taget rigtig godt imod og hurtigt får vi et glas kold rosevin i hånden. Frokosten er som sædvaneligt formidabel og vi bliver mætte. Paulo er altid i humør til hygge, så vores Mercedes Vito kommer på udflugt i Portals vinmarker. Paulo er eminent til at finde de små spots hvor udsigten er formidabel. Udsigten ud over Dourodalens vinmarker, Portal vintage 1995 og lidt ost, så kan du ikke få bedre eftermiddag. Efter besøget på Portal er det tid til nedkøling i Tedo`s pool, og ja vi fik også en kold øl.

Turens sidste dinner skal indtages på restaurant DOC, en berømt og meget kendt restaurant. Det er Rui Paula der også har restauranten DOP i Porto. Lækker mad og en super udsigt over Dourofloden. Trætte efter endnu en oplevelsesrig dag falder vi hurtigt i søvn.

6b

Vintage house, Pinhao

 

DAG 7

Vi pakker meget tidligt og kører mod Porto lufthavn, hjem det går.

Trætte og med kufferten FULDE af PORTVINSOPLEVELSER lander vi sikkert i CPH.

Facebooktwittergoogle_plusmail